Een plek met een verhaal

De Skulper vertelt een mooi, Noord-Hollands verhaal. Een nijvere familie bouwde hier aan het begin van de vorige eeuw, op het kruispunt van vaarwegen, een kalkbranderij. We schrijven begin 20e eeuw. Het water is nog niet zozeer een bron van vermaak als wel de motor van economie en welvaart. De oevers van het Alkmaardermeer leven zich dan ook uitstekend voor nieuwe bedrijvigheid. Schelpen worden per paard en wagen aangevoerd vanaf de Noordzeestranden en per schip verlaat de kalk de ovens weer, op weg naar 1001 bestemmingen in Nederland en Europa.

 

Als het tijdperk van de kalkovens halverwege de eeuw ineens voorbij is - door goedkopere productie in andere landen - besluit de familie om het land in bezit te houden. Pas zeer recent kiezen de laatste telgen van de familie ervoor om zich terug te trekken in een hoek van het familiebezit. Zo kan het, dat grote stukken prachtig gelegen waterkant - sinds de gloriedagen van de kalkovens nooit meer bebouwd of verkaveld - nu beschikbaar komen voor liefhebbers. Een gekoesterde plek. Een plek met een geschiedenis. Een unicum.
 

 

 

 

Het woord skulper betekent schelpenvisser, een beroep dat jarenlang in Castricum werd beoefend. De schelpen die werden gevist, werden via de Zeeweg per kar vervoerd naar de Schulpstet, een straat in Castricum die nog steeds bestaat. Vandaar werden de schelpen per platbodem vervoerd naar de kalkovens in Akersloot.

 

Ook de visserij gaat decennia terug. De zuidelijk gevestigde ‘buurman’ Dilvis is sinds 1854 eigenaar van de visrechten van het Alkmaardermeer en sinds 1884 gevestigd in Akersloot. Het alom geroemde familiebedrijf is in staat om duurzame visserij uit te oefenen met als resultaat dat de vangsten van o.a. snoekbaars en paling al meer dan 130 jaar goed zijn. Dilvis verwerkt de vis in eigen huis (o.a. rokerij) en zet de vis zowel nationaal als internationaal af. De winkel is voor publiek open voor dagverse producten. Ook op streekmarkten is Dilvis present. Vissen op het Alkmaardermeer is populair onder sportvissers. Via Dilvis kunnen sportvissers in het bezit komen van een schriftelijke toestemming om te vissen. Uw buurman informeert u graag (www.dilvis.nl).